Loading...

Tort weselny

Wesela nie ma bez sali i gości, ale trudno sobie wyobrazić, aby zabrakło na nim wspaniałego tortu. Sztuka robienia dobrych weselnych tortów to odrębne zagadnienie w cukiernictwie. Praktycznie każda cukiernia oferuje takie usługi i biorąc pod uwagę konkurencję raczej każda dokłada starań, aby jej torty były jak najlepsze. Specyfiką takiego wyrobu jest jego forma. Z reguły w grę wchodzą torty wielopoziomowe, choć niekoniecznie piętrowe. Bezpieczniej jest układać segmenty ciasta malejąco jeden na drugim.

www.projekty-iz.pl

Wszystko zależy jednak od preferencji klienta, który może wybierać spośród różnych wzorów. Weselne ciasto charakteryzuje się bogatą dekoracją w tym różnorodnymi ornamentami, a także motywami ściśle związanymi z okolicznościami. Zazwyczaj zwieńczeniem każdego tortu są figurki przedstawiające parę młodą, wykonane z masy cukrowej lub marcepanu. Co do smaku, wszystko zależy od tego, co klienci sobie zażyczą. Zazwyczaj wybór pada na torty na bitej śmietanie z dodatkiem aromatu migdałowego. To pewny wariant, który smakuje większości uczestników.

krzesła chiavari świece intensywny zapach